"Доброволчеството е голямо сърце, в което се побира целият свят"- говори Михаела Качарова от "Операция: Плюшено мече" - Сдружение ИРЕГО
„Доброволчеството е голямо сърце, в което се побира целият свят“- говори Михаела Качарова от „Операция: Плюшено мече“

„Доброволчеството е голямо сърце, в което се побира целият свят“- говори Михаела Качарова от „Операция: Плюшено мече“

Предстоящата академия по доброволчество, реализирана по инициативата на сдружение ИРЕГО и финансирана по програма „Еразъм+“ има за цел да събере на едно място истинските герои и бъдещите им наследници, които да изградят както здрави познания за реализиране на каузи, така и да станат реални съотборници в моменти, в които човекът има нужда от ЧОВЕКА. Под името VOLUNEER- KNOW HOW  проектната идея ще се състои в гр. Банско от 1 до 6 ноември, 2024 година, където младежи от 14 до 30-годишна възраст биха обменили опит с едни от най-смелите личности в България, успели да „запалят“, именно, това пламъче на добротворчеството.  ГЕРОИТЕ СА ТУК!    Посрещаме за кратък разговор на трона на доброто дамата, която успя да отговори на въпроса на десетки хиляди деца в България: „Има ли Дядо Коледа?“
„Операция: Плюшено мече“ и миг от коледната им кампания
  Михаела Качарова е основател и изпълнителен директор на една от най-впечатляващите коледни кампании в България, насочена към деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Заедно с екипа на нейното сдружение „Операция: Плюшено мече“ в продължение на 17 години, Михаела успяват да зарадват над 100 хил. деца и да отворят сърцата си в очакване на белобрадия чудак и коледното „Хо-Хо-Хо“! Това е само началото… Нямаме търпение да се запознаем с инициатора на подобна, не бихме казали дори кауза, а магия- Михаела Качарова, и да ни сподели повече за тайната зад организирането на най-мащабната коледна кампания в България и тънкостите на координирането на дългогодишен образователен проект за деца, лишени от родителска грижа по време на предстоящата академия в гр. Банско.
Гергана Йорданова и Михаела Качарова от „Операция: Плюшено мече“
Какво си казахме?
  • Здравейте, Михаела! Вие и вашият програмен координатор Гергана Йорданова ще бъдете специални гости на академията за доброволчество, която ще отвори врати още на 31 октомври, 2024г в гр. Банско. Има какво да разкажете на нашите участници, които подбрахме и сме сигурни, че всичко споделено ще им бъде от полза.  Ако „Операция: Плюшено мече“ беше книга, за какво щеше да се разказва и как бихте искали читателите да се чувстват, след като я прочетат?
Минка Кирилова- Мони
  • Здравейте! Благодаря за поканата и нямам търпение да се запознаем с участниците от академия VOLUNTEER- KNOW HOW!  „Операция: Плюшено мече“ всъщност е книга! И книгата се казва «Талантливото мече Мони». Това е една детска приказка по действителен случай, която разказва за истинския живот на Минка Кирилова – Мони. Тя е един от младежите, с които работим от дълги години. Нейният път почва в сиропиталище в Елхово и стига до университет в София. Днес тя учи за психолог и мечтае да работи със сираци и да им помогне по пътя, който тя вече е минала. Когато нашите читатели прочетат тази история чувстват смесица от тъга, радост, мотивация, вдъхновение и едно усещане, че всичко е възможно, ако достатъчно много хора се обединят около едно дело.
  • Коя е най-иновативната идея, която е излязла от вашата работа в сдружението и как тя е променяла начина, по който хората възприемат социалната отговорност?
  • «Златният кръг»! Това е един от пакетите ни за корпоративни дарители. Най-голямото предизвикателство за всяко НПО е намирането на пари за заплати или така наречения overhead. Ние облякохме тази нужда в един много лъскав и красив пакет, който нарекохме „Златният кръг“ и обяснихме на компаниите, защо има смисъл и колко по-важно е да подкрепиш екипа, който стои зад една кауза, за да я има каузата, отколкото самата кауза.

Защото, ако няма кой да се бори за тази кауза, няма как да се постигне каквото и да е!

Дарителска кампания от „Операция: Плюшено мече“
  • Ако имахте павилион за сбъдване на мечти, кои щяха да се раздават най-много?  А от какво има нужда порасналият човек?
  • Възможността всеки да преследва професионалната си мечта и правото да се реализира в избрана от него сфера. Порасналият човек има нужда да си спомни какво е да си дете и да мечтаеш смело, да твориш и да подхождаш по детски – с любопитство към непознатото и като игра към «провалите».
  • Предстои ви 17-та коледна кампания, няма да ви питам как се случват нещата около организирането, защото ще очаквам да разкажете на нашите участници по време на академията VOLUNTEER- KNOW HOW в гр. Банско, именно да споделите за тайната около подобно събитие. По-скоро ме вълнува как дейността обогати вашия личен и професионален живот? С какво продължавате да се отличавате от другите и какво бихте променили?
  • Нашата работа ни дава възможност да комуникираме със сърцати и щедри хора, които с малки или големи дела променят цялата картина. Отличаваме се с личния подход към дарителя и вниманието, което се опитваме да обърнем на всеки детайл. 

При нас нещата се правят с любов!

  • Коя е най-изненадващата или вдъхновяваща реакция, която сте получили от дете или семейството след участието им в кампанията?
  • За една Коледа занесохме в област Бургас на едно дете истински сет барабани, изпратени от българи, които живеят във Великобритания. Детето не можа да повярва, че получава истински барабани. Скачаше около кашоните с такава неподправена детска радост. Разопаковахме ги заедно. Даже му бяха сложили шапка и ръкавици, защото се бяха сетили, че вероятно ще поставят барабаните в мазе или гараж, за да репетира и ще му е студено.
  • Какви качества или умения търсите в новите доброволци, за да се уверите, че те споделят вашата страст и ангажимент към каузата?

„Дипломатичност и търпение, внимание към детайла, умения за правилно разпределение на времето, правилна мотивация и ясно изявен морален компас.“

Mihaela Kacharova on LinkedIn: Приятели, този петък от 18:00 до 20:00 сме в Галерия-книжарница София…
Михаела Качарова- основател на сдружение „Операция: Плюшено мече“
  • Вашето послание, което искате да оставите към младежите след участието си в предстоящата академия VOLUNTEER – KNOW HOW в гр. Банско през ноември?
  • Всяка идея почва с първата крачка. Никога няма да се почувстваш готов. Просто започни! Ако гориш достатъчно силно в това, което си припознал като проблем, който искаш да решиш и си постоянен в него, сърцето ти е на правилното място, Господ ще отвори нужните врати и ще снабди труда ти с всичко необходимо. Ние започнахме с 40 подаръка втора ръка и един дом в Бургас. Днес раздаваме чисто нови подаръци на над 10 000 деца и възрастни в над 500 социални услуги в страната. 

Всичко е възможно, ако вярваш!

 
  • Ако доброволчеството беше суперсила, какво би било вашето супергеройско име и какви умения бихте имали?
  • Доброволчеството Е суперсила – силата да имаш голямо сърце, в което се побира целия свят. Доброволецът има емпатията и умението да анализира и да предложи най-добрата помощ спрямо нуждата. Да види отвъд човек в нужда – да види ЧОВЕКА и да му помогне да се изправи на крака.
  • Как бихте довършили изречението „Всичко, което искам за Коледа е…“?
  • Да се гледаме един друг все едно сме деца – да спрем да сме груби един към друг, нетърпеливи и сприхави, изнервени и неслушащи, осъдителни и назидателни. Всеки е такъв какъвто е, заради нещата, които са му се случили. Трябва повече да слушаме и по-малко да съдим.
  Автор: Венелина Върбанова

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.